Verslag field trip Maasvlakte

Op 25 september vertrokken we met een leuke club VECOO-leden en enkele introducés richting Rotterdam voor een field trip naar de Maasvlakte en Rotterdamse haven.

Eenmaal in Rotterdam aangekomen werden we hartelijk ontvangen door onze gids Frans en de bemanning van het schip Thales. Tijdens de rondvaart door de haven genoten we van een heerlijke lunch en prachtig weer. Frans, zelf oud-haven medewerker, wist ons veel te vertellen over de bedrijvigheid, historie en toekomstplannen van de Rotterdamse haven.

Aan het einde van de rondvaart stapten we over op de bus die ons naar de EMO-terminal zou brengen. EMO is de grootste terminal voor kolen en ijzererts in Europa. Vanuit de hele wereld komen de grootste zeeschepen bij EMO voor de kade. Met de state-of-the-art terminalinrichting worden zeeschepen snel en zorgvuldig gelost. De lading vindt vervolgens grotendeels geautomatiseerd zijn weg over de terminal voor opslag, bewerking, of overslag. Met de bus zijn wij over dit imposante, bijna buitenaards ogende terrein rondgeleid.

20150925_185050 DSC_2146

Vervolgens stond een bezoek aan bezoekerscentrum Futureland, aan de rand van Maasvlakte 2, op het programma. Onder het genot van een hapje en een drankje konden we daar meer informatie vinden over dit nieuw stuk Nederland en de haven in aanbouw.

Aansluitend zijn we met de bus over Maasvlakte 2  gereden, dit nieuwe in zee aangelegde gebied ter grootte van 2.000 hectare maakt de Rotterdamse haven 20% groter. De nieuwe havens hebben een diepgang van 20 meter en zijn hierdoor bereikbaar voor de nieuwste generatie grote containerschepen. Een project van onvoorstelbare omvang.

De field trip was erg geslaagd! Wij danken de deelnemers nogmaals voor hun aanwezigheid en hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer voor een andere interessante field trip.

Het VECOO-bestuur

*met dank aan Jan Verkooijen en Dorine van Tuijn voor de foto’s